'Nog is er geen oorlog´

briefwisseling tussen Max en Philip Kohnstamm 1938/1939, redactie: Dolph Kohnstamm

De Amsterdamse student Max Kohnstamm maakt in 1938-1939 een studiereis naar de Verenigde Staten. Hij schrijft brieven naar huis en zijn beide ouders schrijven hem terug. In deze bundel is een groot deel opgenomen van de correspondentie tussen Max en zijn vader, de Amsterdamse hoogleraar Philip Kohnstamm.
Beiden verwachten dat de oorlog spoedig zal uitbreken. Philip Kohnstamm meent dat het ook noodzakelijk is dat er oorlog gevoerd wordt. Want als er géén oorlog komt, dan is het in Europa - en ook in Nederland- afgelopen met de vrijheid en de democratie. Dan regeert de (nazi-) dictatuur. Maar een oorlog tegen Duitsland kan alleen gewonnen worden als de Verenigde Staten ons komen helpen.
Zoon Max daarentegen meent dat Amerika, zoals hij dat eerst in de zuidelijke staten leert kennen, geen recht heeft de democratie in Europa te gaan verdedigen. Eerst zal het de armen onder de eigen burgers een menswaardig bestaan moeten geven! Vader Philip probeert hem tot andere gedachten te brengen. Amerika is immers onze enige kans tegen het Duitse geweld.


Philip en An Kohnstamm

Philip Kohnstamm (1875-1951) heeft op het terrein van de pedagogiek en didactiek in Nederland grote invloed gehad. Voor de Universiteit van Amsterdam geldt hij als een van de belangrijkste hoogleraren van de twintigste eeuw.

Max Kohnstamm (1914) is bekend geworden als pleitbezorger voor een verenigd Europa en is daarin vooral geïnspireerd door de man met wie hij vele jaren samenwerkte: Jean Monnet.

Dolph Kohnstamm (1937) is de kleinzoon van Philip en neef van Max. Hij studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en was van 1973 tot 1998 als hoogleraar werkzaam aan de Universiteit van Leiden.

Bovenstaande tekst is ontleend aan de catalogus van de uitgeverij Vossiuspers UvA, een onderdeel van Amsterdam University Press (www.aup.nl)

Geert Mak schreef voor dit boekje een voorwoord

Recensies verschenen in, onder meer:
Trouw, door Samuel de Lange (26 januari, 2002)
de Volkskrant, door Sander van Walsum (26 oktober 2001)
NRC Handelsblad, door Tim Duyff (1 maart 2002)
Folia, door Peter Jan Knegtmans (16 november 2001)
De Leeuwarder Courant, door Asing Walthaus (5 april 2002)
Het Nederlands Dagblad, door Wim van der Schee (18 januari 2002)

NRC columnist Heldring schreef erover in zijn column van 15 november 2001

Een Engelse uitgave van deze correspondentie zal eind 2002 verschijnen bij Athena Press in Londen.

sluit dit venster